Opgave:

STOP OVERPRODUKTION
– DEL MED ANDRE


Denne opgave omhandler deleøkonomi.

Fag:
Matematik
– Samfundsfag

Formålet med opgaven er, at I forholder jer til det daglige overforbrug og til “smid-væk-kulturen”.

Planetary Boundaries:
Der er flere Planetary Boundaries i spil i denne opgave. De kan variere afhængigt af hvilke “produkter” I vælger at arbejde med. Det er en del af opgaven, at I selv reflekterer over hvilke Planetary Boundaries, der kan påvirkes.


 

Del 1: Overblik

  1. Sammen med din gruppe skal I lave en brainstorm på, hvilke redskaber og værktøjer (store og små, med eller uden strøm eller motor) som I har hjemme i ”redskabsskuret” – skriv en fælles liste ned.
  2. Skriv ned hvad de er lavet af! (Fx plastik, metal, træ).
  3. Hvor tit tror I ca. de bliver brugt?
  4. Hvad gør I, hvis ét af redskaberne går i stykker?

Del 2: Løsning
I skal nu lave jeres egen virksomhed med navnet ”GRØN DELING HOS NABOERNE”.

”GRØN DELING HOS NABOERNE” er en virksomhed, hvor I har et bookingsystem, så naboerne kan låne det redskab, de har brug for. I sørger for vedligeholdelse af redskaberne, så de altid er i orden.

Der bor 25 familier i dit nabolag og alle skal betale et gebyr pr. år for at få rettighed til at anvende redskaberne. I skal jo også tjene på forretningen!

Spørgsmål:

  1. I skal starte med et varelager. Vælg derfor 15 redskaber, som I køber (af naboerne) til lageret.
  2. Forklar hvorfor I netop har valgt disse 15 redskaber!
  3. Skriv en liste og udregn jeres samlede købspris.
    Godt råd: Tjek nypriser på nettet og fratræk 50% af prisen (så har du ca. brugtprisen).
  4. Hvad mener I, gebyret skal være for naboerne pr. år? – Forklar hvorfor!
  5. Hvilke omkostninger, kan der være for jer og virksomheden i løbet af de første 3 år?
  6. Skriv ned, hvad I tror, omkostningerne vil koste i kr. pr. år i de første 3 år.
  7. Beregn jeres ”overskud” (før skat) efter 1. 2. og 3. år! – Forklar!

Del 3: Refleksion

  • Synes I, at virksomheden “GRØN DELING HOS NABOERNE” er en god idé?
  • Hvordan mener I, virksomheden kan være med til at påvirke de 9 Planetary Boundaries?
  • Hvorfor kan det måske være svært med ”GRØN DELING” – altså at fx dele redskaber og værktøj blandt naboer?
  • Kan I komme i tanke om, om der er ting, som I og vennerne kunne deles om på samme måde?

Hvad er deleøkonomi?

Deleøkonomi – mindsk overproduktion

Tidligere generationer delte ressourcer som en naturlig del af dagligdagen, ofte drevet af nødvendighed. I vores moderne verden, drevet af både teknologisk innovation og en voksende bevidsthed om bæredygtighed, har deleøkonomi fået en ny betydning.

I en verden, hvor overforbrug og affald truer vores miljø, tilbyder deleøkonomien en vej mod mere bæredygtige forbrugsmønstre. Den hjælper med at reducere affald, fremmer genbrug og understøtter en mere effektiv udnyttelse af ressourcer. Ved at vælge at dele frem for altid at købe nyt, kan vi mindsker vores miljøaftryk og støtte en mere cirkulær økonomi.

Moderne teknologier, såsom digitale platforme og applikationer, gør det nemmere end nogensinde at deltage i deleøkonomien.

Er du nysgerrig på at arbejde med noget inden for dette emne? Ta’ en erhvervsuddannelse!

Ervhervsuddannelser åbner dørene for en spændende og innovativ karriere og fremtid. Der er flere erhvervsuddannelser, som har relevans inden for emnerne i opgaven:

Detailhandelsuddannelsen

Denne uddannelse er relevant, da logistik og effektiv håndtering af ressourcer er afgørende i en deleøkonomi. Eleverne lærer om distribution, opbevaring og transport, som alle kan optimeres for at støtte bæredygtige deleøkonomiske modeller.

Handelsuddannelsen

Med denne uddannelse kan du spille en væsentlig rolle i virksomheder, når det kommer til handel – lige fra indkøb og salg til markedsføring. Med et perspektiv om grøn omstilling kan du fremme deleøkonomi og reduceringen af overforbrug. Med uddannelsen kan du gavne virksomhed, miljø og samfundet.

Ejendomsservicetekniker

Denne uddannelse giver færdigheder i vedligeholdelse og reparation, som kan være essentielle i en virksomhed, der fokuserer på at dele og vedligeholde redskaber og udstyr for at forlænge deres levetid.

Data- og kommunikationsuddannelsen

Denne uddannelse er central for at drive og understøtte online digitale platforme eller apps. Du lærer at udvikle og vedligeholde IT-systemer, som er nødvendige for effektiv ressourceudveksling og kommunikation, hvilket understøtter forretningsmodeller med fokus på den grønne omstilling.

Mediegrafiker

Uddannelsen forbereder dig på at skabe visuelle løsninger, der kan fremme virksomhedens og dermed deleøkonomiens budskaber. Du lærer at designe engagerende og informative materialer, som er essentielle for at formidle fordelene ved din virksomhed og understøtte deleøkonomiske initiativer.

Værktøjsmageruddannelsen

På denne uddannelse er præcision og innovation i fokus. Du lærer at designe, fremstille og vedligeholde værktøjer, som kan anvendes i forskellige sammenhænge, hvilket understøtter bæredygtighed ved at forlænge produkternes levetid og reducere behovet for nyproduktion. Disse færdigheder er afgørende for at skabe robuste og langtidsholdbare produkter, der kan deles og genbruges i samfundet.