Opgave:

Byggematerialer

– faglig læsning


Denne opgave omhandler byggematerialer.

Fag:
Biologi
– Dansk
– Fysik/kemi
– Geografi
– Samfundsfag
– Natur/teknik

Formålet med opgaven er, at I forholder jer til det daglgie overforbrug og til “smid-væk-kulturen”.

Planetary Boundaries:
Der er flere Planetary Boundaries i spil i denne opgave. De kan variere afhængigt af hvilke “produkter” I vælger at arbejde med. Det er en del af opgaven, at I selv reflekterer over hvilke Planetary Boundaries, der kan påvirkes.


 

Byggematerialer

I Danmark har vi en lang og stolt byggetradition. Vi er gode til at bygge solidt og holdbart. Men bygger vi også bæredygtigt?

I denne opgave skal du arbejde med, hvordan fremtidens byggeri kan se ud. Du skal undersøge, hvilke ”planetary boundaries”, byggeriet påvirker. Og du skal selv være med til at danne meninger, så vi får det helt rigtige byggeri i fremtiden.

Faglig læsning

Som det første, skal du gøre dig klogere på emnet. Der skal du læse artiklen ”Hvilket byggemateriale er mest klimavenligt: Træ, beton, letbeton eller stål?” af forskeren Philip Halding.

Opgaver

a. Det er vigtigt at bygge klimavenligt, men hvad skal man også tænke på, når man bygger?

b. Hvor meget af vores CO2-udledning kommer fra byggebranchen?

c. Hvor meget vejer en kvadratmeter gulv i nye bygninger?

d. Hvad udleder mindst CO2, når man kigger på levetiden: Træ eller beton?

e. Hvorfor har træ en højere CO2-udledning per kilo over levetiden, end vi tror?

Refleksionsspørgsmål

  1. Hvilke ”planetary boundaries” kan vi påvirke ved at bygge mere bæredygtigt?
  2. Hvordan får vi udbredt et mere bæredygtigt byggeri i Danmark?

a. Skriv et debatindlæg.
b. Lav en TED-talk.

Er du nysgerrig på at arbejde med noget inden for dette emne? Ta’ en erhvervsuddannelse!

Ervhervsuddannelser åbner dørene for en spændende og innovativ karriere og fremtid. Der er flere erhvervsuddannelser, som har relevans inden for emnerne i opgaven:

Bygningsstruktør

Som bygningsstruktør arbejder du med rådgivning, planlægning og udførelse af konstruktionsopgaver og har fokus på bæredygtige byggepraksisser. Uddannelsen inkluderer foreståelse for, hvordan byggematerialer påvirker miljøet, og hvordan vi bedst muligt reducerer byggeriets negative miljøpåvirkning.

VVS-energiuddannelsen

Gennem installation og vedligeholdelse af varme-, vand- og sanitetssystemer har du fokus på energieffektive løsninger i bygninger. Du er essentiel i byggebranchen, da du sikrer, at byggeriet ikke kun er holdbart, men også energieffektivt. Du arbejder med moderne teknologier og systemer – som varmepumper og solvarme, som samtidig opfylder de tekniske og miljømæssige krav.

Træfagenes byggeuddannelse

Du arbejder med træ og andre materialer i konstruktioner. Dit arbejde er afgørende i at implementere bæredygtige byggeteknikker, herunder valg af materiale, som har betydning for levetid og CO2-udledning.

Teknisk isolatør

Som teknisk isolatør spiller du en vigtig rolle i at forbedre bygningers energieffektivitet gennem korrekt isolering. Denne uddannelse er essentiel i at mindske energiforbruget og CO2-udledningen fra bygninger.